måndag 5 december 2011

Julkaka

Sockerkaka med kokostosca med touch av julen

En mjuk och saftig sockerkaka som har fått ett tjockt lager av seg och  kolasmakande toscasmet. Istället för mandel som används i traditionell toscasmet är denna gjord på kokos. Det ger lite tuggmotstånd och en härlig smak! Mycket smarrigt tycker vi!

Tips!
Det är mycket viktigt att försiktigt röra/vända ner mjölet i smeten! Vispas mjölet ner kan kakan lätt få en gummiaktig konsistens.

Ugn: 175 grader

Sockerkaka
3 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör                                                                   
1 dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
Smör och ströbröd till formen

Toscasmet 
25 g smör
1/2 dl ljus sirap
3/4 dl matlagningsgrädde
2 dl kokosflingor
1 dl strösocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt riktigt pösigt.
Smält smöret och rör i mjölken, blanda det sedan med den luftiga äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver ,kanel, kardemumma och salt i en bunke och vänd
försiktigt ner det i smeten.
Fyll en smord och bröad kakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter.

Under tiden att kakan gräddas gör du i ordning toscasmeten!

Rör ihop alla ingredienserna till toscan i en kastrull.
Låt dem koka i ca 5 minuter.
Ta ut kakan efter ca 25 minuter.
Brev över toscasmeten.
Ställ in kakan igen och grädda tills den är gyllene i färgen, ca 15 minuter.
Låt kakan svalna en aning innan du lossar den från formen!

Skär upp och njut!



Inga kommentarer: